fbpx

Skincare

cara menghilangkan jerawat

17 Petua dan Cara Menghilangkan Jerawat (Mudah dan Pantas)

“Arghhh, jerawat dah timbul, macam mana cara untuk menghilangkan jerawat ni. “ Itulah perasaan yang dialami apabila anda melihat cermin pada waktu pagi. Memang menjadi igauan buat wanita sampai tak yakin nak keluar berjumpa orang.  Berikut adalah 17 cara menghilangkan jerawat yang telah dibuktikan boleh mengecutkan jerawat dengan pantas, selamat dan mudah dilakukan. Aloe Vera …

17 Petua dan Cara Menghilangkan Jerawat (Mudah dan Pantas) Read More »

Penyakit Kulit: 9 Jenis Masalah Kulit, Simptom & Cara Merawatnya

Terdapat pelbagai jenis penyakit kulit yang boleh membuatkan seseorang itu terasa gatal dan tidak selesa. Bukan itu sahaja, ada sesetengah masalah kulit yang boleh mengancam nyawa. Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, namun anda akan lebih berisiko sekiranya anda terdedah kepada persekitaran yang boleh mengaktifkan bakteria tersebut. Untuk mengetahui tentang jenis-jenis serta simptom penyakit …

Penyakit Kulit: 9 Jenis Masalah Kulit, Simptom & Cara Merawatnya Read More »

kulit kusam

Kulit Kusam: Punca Serta Cara Merawat Kulit Tidak Bermaya

Masalah kulit kusam adalah salah satu masalah utama yang dihadapi oleh ramai wanita di Malaysia. Oleh itu, terdapat banyak produk-produk untuk kulit kusam ada di pasaran.  Ada yang menyatakan di antara punca utamanya adalah disebabkan oleh cuaca panas dan lembab yang berlaku sepanjang tahun di negara ini. Sudah tentu tiada siapa yang mahukan kulit kusam …

Kulit Kusam: Punca Serta Cara Merawat Kulit Tidak Bermaya Read More »

jenis kulit

Bagaimana Nak Kenalpasti Jenis Kulit Muka Dengan Tepat?

Pernah tak bila anda beli sesuatu produk penjagaan kulit tetapi produk itu tak berkesan untuk kulit anda? Namun bila anda tengok orang lain pakai, produk itu berkesan kepada mereka pula. Sebelum nak beli sesuatu produk untuk kulit, lebih-lebih lagi untuk muka, kita kena perlu tahu serba sedikit ilmu tentang penjagaan kulit.  Ini penting supaya kita …

Bagaimana Nak Kenalpasti Jenis Kulit Muka Dengan Tepat? Read More »

Jerawat Gatal? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya Dengan Betul

Dermalene.com – Jerawat adalah masalah kulit yang sukar diselesaikan dalam masa yang singkat. Ini kerana pelbagai jenis jerawat yang muncul di kulit wajah mempunyai cara pengendalian yang berbeza. Jerawat yang tidak dirawat dengan segera boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan masalah kulit yang lain. Bermula dari kemerahan, kerengsaan, panas dan gatal yang boleh menjengkelkan dan …

Jerawat Gatal? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya Dengan Betul Read More »

Cara-Cara Menghilangkan Jerawat

  Tidak mengira jantina, keturunan atau umur, sesiapa sahaja boleh diserang jerawat! Hampir 85% manusia berdepan dengan masalah jerawat yang tiada kesudahan. Runsing pun tiada gunanya kalau tidak berbuat apa. Cara menghilangkan jerawat boleh dimulakan dengan langkah tidak lagi mengambil gula dalam minuman selepas ini.   1) Jauhi Minuman/ Makanan Manis Suka air manis? Tak …

Cara-Cara Menghilangkan Jerawat Read More »

jeragat-pigmentasi-sunblock

Jeragat – Pigmentasi dan Kepentingan Sunblock

Baik tapi menyusahkan? Itu adalah perumpamaan saya bagi pigmentasi. Papulosa Nigra atau PIGMENTASI merupakan tompokan hitam yang berfungsi melindungi dari serangan kanser kulit. Pendek kata, dialah kawan, dialah lawan. Bila dah terlampau banyak & dilihat sebagai ‘over protective’, kehadirannya membuat kulit tak keruan. Pigmentasi ibarat ‘payung’ Setiap hari kita pasti terdedah kepada sinaran matahari. Di …

Jeragat – Pigmentasi dan Kepentingan Sunblock Read More »

5 Tips Cara Hilangkan Jeragat

Malu dengan kulit berjeragat anda? Jangan risau lagi. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda 5 tips cara hilangkan jeragat yang berkesan. Tips yang kami kongsi merangkumi kesemua jenis jeragat iaitu jeragat sejak lahir, akibat dedahan sinar matahari serta juga yang berpunca daripada perubahan hormon. Kerap Menyapu Krim Pelindung Suria Pemakaian krim pelindung suria …

5 Tips Cara Hilangkan Jeragat Read More »

Progeria… Gangguan genetik

Progeria… gangguan genetik progresif yang menyebabkan kanak kanak kelihatan tua dari usia sebenar. Bayangkan, penuaan bermula sejak usia dua tahun! Nampak normal ketika lahir namun ketika umur mencecah setahun, simptom pembesaran lambat & rambut gugur mula menyerang. Jangka hayat kanak-kanak menghidap Progeria sekitar 13 tahun & mereka berpotensi diserang sakit jantung sehingga menyebabkan kematian. Buat …

Progeria… Gangguan genetik Read More »

Scroll to Top
× How can we help you?